sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Afacerea „Ansamblul Iernuţeana“


Acest material legat de mizeriile care se petrec în interiorul Ansamblului  folcloric “Iernuţeana”, este în realitate, o destăinuire şocantă a unei tinere  dansatoare a acestui Ansamblu folcloric, destăinuire pe care redacţia ziarului a  primit-o prin e-mail.
Tânăra dansatoarea nu a dorit să apară deocamdată, public, cu numele ei,   real iar noi am promis că îi vom proteja identitatea, atâta vreme cât spusele ei se bazează pe probe certe şi pe mărturiile altor membrii ai Ansamblului de dansuri populare. Cum tânăra fată ne-a demonstrat că relatările ei sunt sincere, deocamdată am fost de acord s-o numim cu pseudonimul “Andreea Popovici” şi  să vedem ce ecou vor avea spusele ei, în rândul cititorilor ziarului nostru.
Redacţia
...............................

Poate că va surprinde titlul email-ului meu, însă am să vă explic de ce  Ansamblul “Iernuţeana” a devenit o afacere!…
Am rămas indignată la vederea bârfei nr.1 din articolul trecut, unde domnul  primar Nicoară a devenit ţapul ispăşitor pentru adevăraţii hoţi! Nu vreau ca email-ul  meu să aibă o tentă de pro-domnul Nicoară, ci vreau doar să cunoască şi cei care nu ştiu încă, adevărata şi reala poveste din spatele celor care muncesc de 10 ani în  acest ansamblu.
Ansamblul “Iernuţeana” a luat fiinţă în 15 noiembrie 2001, de-a lungul timpului  fiind îndrumat de mai mulţi coregrafi! Din 2004, Ansamblul îi are ca şi coregrafi pe  soţii Nicolae şi Valentina Bolog, doi coregrafi foarte buni dar care în timp, s-au băgat  pe sub pielea tuturor, au pus stăpânire pe Ansamblu, pe sala de repetiţii şi în final, şi-au asumat şi toate meritele, mai ales pe cele materiale!
La început, totul a decurs foarte bine, Ansamblul a ajuns pe cele mai înalte culmi, până când cei care erau copii la înfiinţarea Ansamblului şi care acum au devenit maturi, tineri cu vârste de 21 de ani, au realizat că domnii instructori se folosesc de banii câştigaţi de ei!
După cum toată lumea ştie, Ansamblul îşi câştigă banii din prestaţiile sale la nunţi! Ansamblul “Iernuţeana” a participat cu plăcere la nunţiile multor cupluri din Iernut şi nu numai! Entuziasmul de a dansa şi de a încânta publicul, au distras însă  dansatorilor atenţia de la banii pe care îi primeau!...
Ansamblul avea perioade când dansatorii aveau şi câte 10 nunţi pe lună, de unde primeau – parcă în batjocură - între 20 şi 50 de lei, de om, când noi ştiam sigur  că domnul instructor Bolog, cere pe O SINGURĂ  NUNTĂ, între 700 şi 1000 de lei!!
În Ansamblu au existat nenumărate discuţii între dansatori si instructori, discuţii în care dansatorii îşi cereau drepturile, însă li se spunea că banii au fost  cheltuiţi pentru diferite deplasări, lucru ce nu era adevărat deoarece noi ştiam că  toate deplasările erau plătite de Consiliul Local, încă de pe vremea mandatului  domnului primar Cornea!
Şi uite aşa, au apărut certurile în Ansamblu, mai ales când ne-am dat seama că  totul a devenit o afacere de familie!
Bineînţeles, de 3 ani de zile, repet, de 3 ani, în Ansamblu activează şi fiica  domnilor instructor, pe nume Mădălina Bolog! Am accentuat pe perioada de când e şi  ea membră a Ansamblului, deoarece la decernarea premilor pentru membrii care activează de 10 ani în Ansamblu, ea a fost printre primii care a primit diploma şi  felicitările de rigoare!
Încet, încet, în Ansamblu nu se mai învaţă nimic nou şi totul se axează doar pe nunţi, deoarece de acolo vin banii! Foarte multe turnee în care am participat, aveau jumătate din valoarea preţului pe care îl plăteam noi, bani pe care îi dădeam  domnilor instructori, plus că pe lângă asta, în timpul turneului, dânşii inventau tot  felul de chetuieli pe care dansatorii trebuiau să le suporte!
După cum multă lume ştie, majoritatea dansatorilor veterani nu au participat  la ultimul turneu, în Turcia şi asta din cauza "doamnei" instructoare Bolog! Spun “doamnă”  în ghilimele, pentru că educaţia pe care o am, nu îmi permite să folosesc alte cuvinte care ar putea descrie mai bine răutatea, invidia, prostia şi fala acestei femei, din cauza căreia Ansamblul “Iernuţeana” se destramă!
Ca să vă mai aduc un argument pentru titlul pe care l-am dat acestui e-mail,  "Afacerea Ansamblul Iernuteana"… vreau să vă aduc la cunoştiinţă că din cauza  conflictelor pe tema banilor, membrii Ansamblului nu au mai fost chemaţi la repetiţii  de 3 luni de zile şi nu primesc nici un răspuns concret din partea instructorilor!
Iar ceea ce atrage şi mai mult atenţia, este că ceilalţi copilaşi din grupele mici ale Ansamblului, devin următorii pioni în această afacere! În momentul de faţă, ei  învaţă dansurile Ansamblului “Iernuţeana”, dansuri cu care noi prestăm la nunţi! Cred  că puteţi fiecare dintre voi să vă daţi seama, de ce! Cu acelaşi entuziasm o să  danseze şi ei la fiecare nuntă, iar domnii instructori vor face bani pe pielea lor, tot cu  acelaşi entuziasm! Ba mai mult, săptămâna trecută, la un spectacol din Târgu  Mureş,  domnii instructori au folosit coregrafiile Ansamblului “Iernuţeana” în cadrul  Ansamblului “Mugurelul” din Sâncrai, unde tot dânşii sunt coregrafi!
Eu sunt de părere că acesta este un subiect bun de dezbătut în ziarul oraşului Iernut, deoarece fiecare locuitor din Iernut are o oarecare legătură cu acest  Ansamblu! Cred că toată lumea trebuie să ştie ce se află în spatele zâmbetelor de pe  scenă şi mai ales, câţi bani fac, pe pielea celor care îndrăgesc folclorul, aceşti doi  oameni!
Încă un lucru pe care vreau să îl punctez este că fiecare membru plăteşte o  taxă de 40 de lei, pe lună, în total activând 100 de membri DOAR DIN IERNUT, fără Ansamblurile din Sâncrai şi Târgu-Mureş, iar domnii instructori nu plătesc nici un impozit pe venit!!!
Vă stau la dispoziţie şi cu alte informaţii şi cu alte detalii, asta dacă va atrage interesul, puteti chiar şi să publicati email-ul meu, în ziar!
Sper că o să trataţi această problemă, cu interesul cuvenit!
Vă mulţumesc!
Andreea Popovici

3 comentarii:

Anonim spunea...

Insfarsit v-ati dat si voi seama, ma bucur foarte mult!Si tot ce a scris este adevarat !

Anonim spunea...

era cazul sa isi ia cineva inima in dinti si sa spuna....numai ca nu s-a spus tot!

Adelin spunea...

Esti o rusine si o mizerie, oricine ai fi nu ai fi meritat sa fi nici o clipa membra a Ansamblului Iernuteana.
Un intrus care isi pune in evidenta invidia si rachiuna.
Dansatorii inimosi care inca activeaza la Ansamblul Iernuteana grupa mare "veteranii" cum spune aceasta fiinta, pot sa confirme ca tot ceea ce s-a zis aici este nimic altceva decat o minciuna, dreptatea este inca cu noi, indiferent de blasfemiile spuse de ea.
Dupa cum cititi in articol puteti sa va dati seama ca persoana aceasta este plina de invidie in fiecare rand spus de "ea" cine a fost prezent la acele evenimente stie ca nu e adevarat.
Vreau sa inchei aceste randuri cu o rugaminte:
"Daca tot ceea ce zici e adevarat, arata-te cine este, numele adevarat, nu te ascunde dupa un pseudonim. Fi mandara ca ceea ce zici si spune-ti numele!"