Deşi în ultimii 20 de ani multe domenii au progresat, bibliotecile au rămas în urmă. Abia anul trecut, cu ajutorul Programului Biblionet–lumea în casa mea - s-a introdus tehnologia modernă în bibliotecile publice, o adevărată realizare pornind de la faptul ca 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul.
Din octombrie 2010, biblioteca Iernut are asigurat accesul gratuit la Internet prin acest program. Pe lângă cele 4 calculatoare, unităţii i-au fost donate şi un video proiector, o imprimantă şi un scanner.
Aşadar, biblioteca se schimbă. Pentru a vă convinge veniţi la sediul din casa de cultură şi veţi vedea.
Biblionet a deschis uşa bibliotecii din Iernut unui număr mare de utilizatori. Pe lângă informaţiile publicate pe suport de hârtie, găsesc acum cu ajutorul internetului oferit gratuit de fundaţia ,,Bill şi Melinda Gates'' mai comod şi mai rapid informaţii complexe despre tot ceea ce doresc. Drept urmare, elevi, preşcolari, liceeni sau adulţi au vizitat biblioteca pe parcursul acestui an în care a fost deschis centrul Biblionet.
Biblioteca Orăşenească Iernut, cu sprijinul doamnei Gurghian Dana a organizat prima expoziţie a artistului Ion Grigorescu. Iernuţean get- beget, pictează de câţiva ani, ( 11 mai exact - acesta fiind si numele expozitiei).
În sala de lectură a bibliotecii au fost expuse picturi, lucrări de grafică, instalaţii dar şi brevetul de invenţie al d-lui Grigorescu care i-a fost acordat pentru crearea maşinii cu telecomandă de şlefuit pardoseli. De asemenea, i-au putut fi admirate caietele cu studii de la Facultatea de Arte Plastice şi Design din Cluj- Napoca.
Iubitorii de frumos s-au perindat admirând imagini şi culori îmbinate cu talent pentru a încânta ochiul şi a surprinde simţurile.
În hol, s-a putut urmări o proiecţie cuprinzând o scurtă biografie şi multe alte picturi care nu mai sunt în posesia autorului.
Într-un caiet de impresii câţiva vizitatori şi-au exprimat satisfacţia şi mulţumirile şi i-au dorit artistului să ajungă să îl egaleze măcar pe tizul său, celebrul pictor român.
Tot la sfârşitul verii, a avut loc lansarea cărţii ”Rasa mea? Vampir!”. Autoarea, Raluca Andreea Chiper, stabilită în Spania dar legată fiind de locurile natale, a ţinut să îşi lanseze romanul de debut aici, la Iernut. Foarte tânără, fără experienţă, fără să cunoască pe nimeni în domeniu şi fără să ştie care sunt etapele obligatorii de urmat până la a-şi vedea opera pe raftul librăriilor, a înfruntat cu temeritate dificultăţile impuse de un sistem destul de dur cu autorii de carte.
A sprijinit-o familia rămasă în România iar satisfacţia de a o vedea pe fiica şi sora lor lansându-şi primul volum, le-a adus în ochi lacrimi de fericire.
Dorin Precup
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu