“Natura şi educația sunt asemănătoare, căci educația transformă omul şi prin această transformare creează natura”. (Democrit)
“A uita e omeneşte” mai spune o veche zicală… iar noi uităm! Uităm de datoria pe care strămoşii noştri ne-au lăsat-o şi anume aceea de a avea grijă de mediul în care trăim. Din acest motiv educația ecologică trebuie începută de la o vârstă fragedă, pentru a reuşi formarea unei conştiințe ecologice şi a unui comportament adecvat. Este nevoie ca, de mici, elevii să înțeleagă că natura este un organism viu care trebuie protejat.
Acţiunea LET’S DO IT, România, sau mai pe limba noastră, curăţenie în toată ţara doar într-o singură zi, a început în dimineaţa de 24 septembrie, într-o zi de sîmbătă. Din nefericire, la acţiune au participat cu mult mai puţini elevi decât fusese planificat, însă nici Şcoala Generală din Iernut şi nici elevii Liceului Mecano-Energetic din Iernut, alături de cei peste 200 de voluntari prezenţi la acţiune, nu s-au lăsat descurajaţi şi s-au dăruit trup şi suflet proiectului educațional “Ziua curățeniei generale – Viață sănătoasă verde”.
După instructajul de siguranță, efectuat de către viceprimarul Simona Turcu, coordonatorul proiectului, elevii şi voluntarii au trecut la acțiune. Au fost repede echipați cu mănuşi şi saci şi s-au pus pe colectarea deşeurilor din cele mai variate: pet-uri, ligheane, rame de televizor, cutii, sticle, pachete de ţigări, haine, resturi de materiale de construcţii, geamantane, poşete, papuci, saci plini cu resturi de animale intrate în putrefacţie, etc. Acţiunea s-a desfăşuarat pe mai multe fronturi în afara oraşului, cât şi în oraş. De la gară spre satul Deag, de la ieşirea din oraşul Iernut spre satul Sălcud, de la ieşirea din oraşul Iernt, spre satul Lechinţa şi de aici spre satul Dătăşeni, în direcţia satului Sfântu-Gheorghe. S-au adunat aproximativ 265 de saci cu gunoi care a fost mai apoi preluat de firma de salubrizare. ATENŢIE! Curios lucru însă nu am văzut nici un bărbat, femeie sau copil care să fi desfăşurat această acţiune de curăţenie, în faţa blocurilor de locuit. Doar pentru că unii oameni s-au mutat câţiva metri mai departe de resturile aruncate în iarbă, nu înseamnă că mizeria nu există.
Este important ca elevii şi restul de voluntari să acționeze în mod practic, deoarece scopul este acela de a forma creatori şi nu indivizi care să repete ceea ce au învățat generațiile precedente. De aceea nu trebuie să uităm ziua de 25 septembrie şi să încercăm să ne autoeducăm.
Nu pot pune punct materialului fără a nu enumera câteva persoane care au contribuit decisiv la organizarea cât mai complexă a evenimentului, şi amintesc de Roşca Ioana, Vlass Gelu, Szekely Scaba, Ţincuş Maria şi Turcu Simona, viceprimarul Iernutului, alături de toate celelalte cadre de conducere din cadrul sistemului şcolar implicat în proiect.
Dorin Precup
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu